reklama

sobota, 5 września 2015

Kokos sznita mojej teściowej



To następne ciasto mojej teściowej, która je piekła bardzo często i cała rodzina zachwycała się nim. Kiedy dała mi ten przepis, a było to bardzo dawno temu, nawet nie zapytałam skąd ona go ma, a teraz już się nie dowiem. I dzisiaj postanowiłam, że w końcu przypomnę mojej rodzince smak babcinego ciasta i zabrałam się za jego pieczenie. Dobrze jednak przechowywać stare przepisy, by po latach do nich wrócić.
Dzisiaj młodzi nie maja z tym problemu, bo wystarczy skorzystać z internetu i już maja to co im potrzeba. Dlatego ja zakładając mojego bloga pomyślałam o wszystkich tych, którzy zapomnieli co to zeszyt i długopis i żyją tylko internetem, aby szukając przepisów na często już zapomniane babcine potrawy znaleźli i moje, którymi się chętnie dzielę. 
 
Składniki na biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na blat kokosowy:
3 białka
14 łyżek cukru
200 g kokosu

Składniki na krem:
250g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
słoiczek dżemu wiśniowego

polewa:
1/4 kos. margaryny mlecznej
0,5 szkl. cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
Margarynę topimy w rondelku, dodajemy cukier i kakao i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy wodę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
 

Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.

Sposób przygotowania blatu kokosowego:
Blat kokosowy przygotowujemy z ubitych na sztywną pianę białek z cukrem, do których następnie dodajemy kokos i dokładnie mieszamy. Blaszkę o tych samych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia na którym rozsmarowujemy masę kokosową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do zrumienienia się blatu.

Sposób przygotowania kremu:
Żółtka na krem ubijamy z cukrem, masło ucieramy, a następnie powoli dodajemy do masła ubite żółtka, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy aromat migdałowy.
.
Biszkopt smarujemy dżemem, a następnie kremem. Przykrywamy blatem kokosowym, który polewamy dekoracyjnie polewą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz