reklama

środa, 9 września 2015

Kluski śląskie w moim wydaniu

Było już o roladzie, ale nic nie pisałam o najważniejszej rzeczy, czyli o kluskach śląskich. Niby wszyscy znają dokładny przepis, a tak naprawdę każdy robi po swojemu tak jak mu wygodnie i dobrze, bo ważne, żeby smakowały. U nas kluski zawsze robiła moja mama, ale kiedy wyjechała za kluski zabrałam się sama i muszę przyznać, że nie najlepiej mi wychodziły, dlatego do robienia tego specjału włączył się maż, który robi najlepsze kluski jakie jadłam. Teraz dobre kluski robi również mój młodszy syn, który będąc już na swoim nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez nich, oraz starsza córka przygotowująca kluski rzadziej, ale też bardzo smaczne.
Tajemnicę, którą wam mogę zdradzić jest to, że nigdy nie dodajemy jajka do klusek tylko wodę, a i sposób gotowania jest inny, oraz to, że ziemniaki po przepuszczeniu przez praskę nie mogą być zimne, a te triki przekazała nam moja teściowa.

Składniki:
1 kg ziemniaków najlepiej sałatkowych
maka ziemniaczana w proporcji 1:4
woda w razie potrzeby
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki jeszcze będą ciepłe dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić elastyczne ciasto, które nie może się kleić do ręki. Jeżeli kluska pęka dolać do ciasta trochę wody. Z tak przygotowanego ciasta formujemy nie za duże kluski i palcem wgniatamy dziurkę. W większym garnku nastawiamy wodę i doprowadzamy do jej zagotowania, dopiero wtedy wrzucamy część klusek i gotujemy do ich wypłynięcia. Gdy wypłyną wrzucamy resztę klusek i po wypłynięciu zmniejszamy płomień. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na bardzo małym ogniu.

15 komentarzy:

  1. robię podobnie ale mąka ziemniaczana w proporcji 1:3 + troszkę oleju ,1-2 łyżki w zależności ile mam ziemniaków ...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wykorzystuję ziemniaki pozostałe z obiadu, najczęściej przekręcam przez maszynkę.Poza tym podobnie, i też nam smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. NO!!!! w końcu zrobiłam pyszne kluski! dziękuję bardzo za super przepis! pozdrawiam wrześniowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rozumiem tylko, czemu nie wyjmujemy po wypłynięciu pierwszej partii klusek, a wrzucamy do nich drugą partię i razem gotujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy pierwsza partia ugotuje się/ wypłynie na wierzch - wyciągamy a następnie tę samą wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy drugą partie i ponownie gdy ugotują się , wypłyną na wierzch wyciągamy :) - polecam z sodem pieczarkowym

      Usuń
  5. Co oznacza mąką ziemniaczana 1:4 ? Czyli ile tej maki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeciśnięte przez praskę ziemniaki podzielić na cztery części. Jedną część wyciągnąć na bok, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

      Usuń
    2. Solą szcz ciasto w garnku. Podziel na 4, jedną część wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę. Wymieszaj i zrób kluski ��

      Usuń
    3. Spłaszcz ciasto w garnku. Podziel na 4, jedną część wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę. Wymieszaj i zrób kluski ��

      Usuń
  6. robilam juz tym sposobem, tylko prosze powiedziec, kto zna odpowiedz, dlaczego kluski slaskie wychadza"gumiaste"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gumiaste robią się po dodaniu jajka i są to wtedy tak zwane u nas gumiklyjzy

      Usuń
  7. ja jeszcze dodaję jajko surowe

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mieszam mąkę ziemniaczaną z pszenną,są delikatne

    OdpowiedzUsuń
  9. ja ide do Restauracji czy do znajomych i zawsze smakija , fakt z soem Grzybowym smakuja inaczej , Lubie ! ..... , ale inne sosy tez nie zle , jak ktos che bym sprawdzil ich kluski i dal opinie wystarczy zaprosic, wpadne z grupa znajomych !

    OdpowiedzUsuń