reklama

czwartek, 20 sierpnia 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki doskonale nadają się albo na obiad, albo na ciepłą kolację. Dlatego postanowiłam napisać jak powstała ta moja zapiekanka. Nie pamiętam, aby w moim domu rodzinnym kiedykolwiek była robiona zapiekanka. Często były robione ziemniaki pokrojone w plasterki smażone na patelni lub w brytfance. Podawane były zawsze z jajkiem sadzonym i maślanka. Było to bardzo dobre. Ale moje dzieci nie bardzo były zachwycone takim obiadem i z myślą o nich co rusz wymyślałam jakieś zapiekanki, aby wszyscy byli zadowoleni.
W końcu udało mi się trafić w gust zarówno męża jak i czwórki naszych pociech. Tak powstała nasza ulubiona zapiekanka, którą wprowadziły do swojego menu również nasze dorosłe dzieci. Zapiekanka ta choć pracochłonna warta jest polecenia.
Składniki:
7-8 ziemniaków
5 średnich pomidorów
25 dkg pieczarek
30 dkg cienkiej kiełbasy
2 duże cebule
szklanka śmietany
sól, pieprz i słodka papryka do smaku

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, obrać i pokroić w plasterki.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  • Pieczarki umyć, obrać pokroić i udusić w łyżce masła.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka i udusić na oleju.
  • Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju.
Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem, a następnie układać warstwami ziemniaki, pieczarki, cebula, pomidory i kiełbasa, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnia warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. Smetanę doprawić solą, pieprzem i słodką papryką mieloną, a następnie zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać do zrumienienia.Smacznego.

2 komentarze: