reklama

piątek, 21 sierpnia 2015

Rolada z herbatników z nadzieniem kokosowym

 Tą roladą zostaliśmy poczęstowani z mężem, krótko po naszym ślubie, kiedy moja koleżanka z pracy Iwonka miała imieniny. Zostaliśmy zaproszeni na imprezę imieninową, która przygotowywała jej mama. Była wyśmienitą kucharką i wśród wielu pyszności przygotowanych przez nią była właśnie ta rolada.
Do dziś pamiętamy ją doskonale, a szczególnie mój mąż, który tak ją zachwalał, że gospodyni co nuż donosiła mu nowa porcję, że nie zdążył pokosztować innych przysmaków. Widząc, jak mężowi to smakuje, poprosiłam o przepis i zrobiłam ja parę razy jak dzieci były małe. Jednak wczoraj gdy wspominaliśmy stare dobre czasy, mężowi przypomniała się ta rolada nadziewana kokosem. Więc  poszperałam w moim zeszycie i o dziwo, znalazłam ten przepis. Dlatego dzisiaj zabrałam się za wykonanie jej. Oto przepis.

Składniki:
125 g - masła
2 łyżki - kakao
½ szklanki - wody
½ szklanki - cukru
340 g - herbatników szkolnych
2 łyżki powideł śliwkowych
Masa kokosowa
190 g - masła
½ szklanki - cukru pudru
200 g wiórek kokosowych
1 kieliszek – spirytusu

Masa kokosowa
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z masłem, cukrem i kakao. Lekko ostudzić, a następnie wsypać pokruszone herbatniki i powidła śliwkowe.Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem. Dodać wiórki kokosowe i spirytus.
Masę kakaowa włożyć do lodówki na godzinę, następnie podzielić na pół i cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Na masie rozłożyć masę kokosową i zwinąć roladę. Schłodzić w lodówce. Z tej porcji wyszły mi dwie ładne rolady. Smacznego.
                                           


6 komentarzy:

  1. Super. Z chęcią "skradnę" przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne. Uwielbiam wszystko, co zawiera kokos i jeszcze ta forma....zapisuję przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W jakim celu dodaje się spirytus?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu spirytus był w przepisie i dodaję, wydaje mi się, że wyostrza smak.

      Usuń
  4. Extra pomysł :) I bardzo smaczne polaczenie smaków!

    OdpowiedzUsuń